Twój koszyk jest aktualnie pusty.
Twój koszyk jest aktualnie pusty.
Wysokie wymagania we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego
Produkty odpowiednie dla przemysłu spożywczego w ofercie Automation24
Jakie wymagania powinny spełniać urządzenia z zakresu automatyki w przemyśle spożywczym?
Przemysł spożywczy jest jednym z najważniejszych sektorów przemysłu. Żywność musi spełniać wysokie standardy jakości, być niedroga, szybka w produkcji i dostępna w dużych ilościach.
Dlatego też w produkcji przemysłowej ważne są przede wszystkim stała jakość produktów, przestrzeganie przepisów dotyczących higieny, wysoka dostępności i wydajność zakładu . Niezależnie od tego, czy chodzi o produkcję napojów, przetworów mlecznych, wyrobów mięsnych, cukierniczych, pieczywa, czy mrożonych - płynna produkcja może być realizowana tylko dzięki wysokiej jakości komponentom automatyki.
W portfolio Automation24 znajdziesz szeroki wybór wysokiej jakości produktów firm ifm electronic, PHOENIX CONTACT i LED2WORK, które są spełniają standardy związane z produkcją żywności. Poniżej znajdziesz przegląd kategorii:
Solidna seria firmy ifm o wysokim stopniu ochrony IP68/IP69K dla niezawodnego wykrywania pozycji
Czujniki przewodności firmy ifm do pomiaru stężenia płynu czyszczącego, monitorowania wody płuczącej z procesów czyszczących (CIP) pod kątem obecności pozostałości i powstawania zanieczyszczeń produkcyjnych.
Kompaktowe czujniki firmy ifm z certyfikatem Ecolab do wykrywania obiektów nawet w warunkach gdzie występuje duże naświetlenie.
Higieniczne i odporne na wysoką temperaturę serie PI27 i PG27 firmy ifm do monitorowania ciśnienia i pomiaru poziomu.
Odporne na wibracje przetworniki ciśnienia firmy ifm są wykonane z wytrzymałej obudowy ze stali nierdzewnej.
Przetworniki temperatury firmy ifm w wykonaniu aseptycznym o krótkim czasie reakcji i wysokiej klasie ochrony.
Termometry rezystancyjne firmy ifm z wysoką klasą ochrony w wykonaniu aseptycznym z szybkimi czasami reakcji dla dokładnych pomiarów.
Czujniki higieniczne serii LMT firmy ifm posiadają wszystkie odpowiednie certyfikaty (EHEDG, 3-A i FDA).
Pojemnościowe kombinowane czujniki TiTEC do niezawodnego pomiaru wilgotności względnej i temperatury w pomieszczeniach i na zewnątrz.
Odporna na wibracje seria EVF z firmy ifm ze stali nierdzewnej umożliwia bezpieczne, trwałe i szczelne połączenia.
Dzięki wysoce elastycznemu uszczelnieniu kabla bezpośrednio przy połączeniu ze złączem, typ EVF firmy ifm zapewnia niezawodną ochronę przed zanieczyszczeniami.
Seria ze stali nierdzewnej SACB firmy PHOENIX CONTACT o wysokim stopniu ochrony dzięki szczelnej obudowie.
Materiał odporny i zgodny z normami IFS w lampach serii INROLED-50 firmy LED2WORK dla idealnych warunków oświetlenia w obszarach wilgotnych.
Solidne urządzenia sterujące i sygnalizacyjne SIRIUS ACT firmy Siemens o stopniu ochrony do IP69K i wysokiej odporności na media.
W Automation24 znajdziesz ponadto wiele produktów do drugorzędnych procesów w przetwórstwie żywności, takich jak mierniki powietrza do monitorowania sprężonego powietrza i czujniki drgań do monitorowania drgań pomp. Znajdziesz u nas także podwójne czujniki indukcyjne i odpowiednie znaczniki położenia do monitorowania pozycji zaworów i klap oraz do informowania o ich pozycji. Skuteczne monitorowanie i kontrolowanie współdziałania komponentów Twojej instalacji przy produkcji żywności, nie obędzie się bez odpowiednich sterowników firmy Siemens .
Czujniki i elementy automatyki stosowane w przetwórstwie spożywczym powinny spełniać zalecane normy dotyczące przetwórstwa spożywczego oraz narzucane im wysokie standardy techniczne.
Jedną z norm, która powinna być spełniona, jest np. norma EHEDG dla rynku europejskiego. Jest ona przyznawana zgodnie z wytycznymi Europejskiej Grupy Inżynieryjno-Projektowej (EHEDG - European Hygienic Engineering & Design Group). Jest to stowarzyszenie ekspertów składające się z m. in. ze specjalistów ds. zdrowia, żywności i instytutów badawczych, które ustanowiło wytyczne dotyczące przetwarzania i pakowania żywności zgodnie z zasadami higieny.
Dla rynku amerykańskiego komponenty powinny być również zgodne z normami 3A- i FDA. Zgodność 3A jest potwierdzona przez 3A Sanitary Standard Inc., amerykańskiego odpowiednika EHEDG. Z kolei Food and Drug Administration (FDA), amerykański organ regulacyjny ds. produktów farmaceutycznych i środków spożywczych, udziela zezwolenia FDA. W ten sposób zapewnia on, że przestrzegane są przepisy dotyczące wykorzystania materiałów w obszarze higieny.
Na poziomie międzynarodowym znanym standardem w przemyśle spożywczym jest certyfikat International Featured Standard Food (IFS Food). Świadectwo to poświadcza bezpieczny i jakościowy sposób obchodzenia się z żywnością i zostało wprowadzone w życie przez Federację Niemieckich Sprzedawców Detalicznych (HDE) i przedstawicieli handlu detalicznego żywnością (LEH).
Maszyny do przetwórstwa spożywczego niosą ze sobą wysokie ryzyko zanieczyszczenia produktu przez odpady, które mogą wielokrotnie wchodzić do cyklu produkcyjnego. Dlatego niezbędne jest częste i regularne czyszczenie maszyn. Dokonuje się tego za pomocą automatycznej procedury czyszczenia CIP/SIP. CIP oznacza "Clean-In-Place". Oznacza to, że elementy automatyki są czyszczone w miarę możliwości bez demontażu na wewnętrznych powierzchniach, które mają kontakt z żywnością. SIP jest skrótem od "Sterilization-In-Place" i jest wykonywany zgodnie z wymaganiami, które pomija procedura CIP. W tym kroku mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia są zabijane za pomocą gorącej wody i opcjonalnie przez dodanie agresywnych środków czyszczących lub pary.
Te intensywne procesy czyszczenia wymagają zastosowania komponentów automatyki o wysokim stopniu szczelności, jak klasa ochrony IP69(K) oraz wysokiej odporności na temperaturę. Certyfikat zgodności z Ecolab potwierdza stałą odporność na roztwory czyszczące. Komponenty wykonane z wysokostopowej stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego takiego jak PEEK, są szczególnie zalecane w tym obszarze, ponieważ są odporne na korozję i niewrażliwe na substancje chemiczne używane do czyszczenia.
Ponadto, elementy automatyki powinny mieć gładką konstrukcję dostosowaną higienicznie zgodnie z DIN EN 1672-2, aby zapobiec gromadzeniu się pozostałości żywności w przestrzeniach. Zgodność z dyrektywą UE WE 1935/2004 potwierdza, że materiały mogą mieć kontakt z żywnością.